Onze bier advents

kalender 

Editie 2022

Ontdek hier de inhoud

Dag 1:

Spéciale Belge - brouwerij De Poes


Deze spéciale belge is een amberkleurig bier van 6% gekenmerkt door zijn kruidigheid en zachte bitterheid.

Deze versie is niet gefilterd waardoor het meer smaak krijgt in vergelijking met andere bieren uit deze bierstijl.


De bierstijl Special Belge is in Vlaanderen een beschermd streekproduct, waarvan Palm de meest bekende in zijn soort is.

Dag 4:

Cuvée des Jacobins - brouwerij Omer Vander Ghinste


De Cuvée des Jacobins is een Oud Bruin bier dat 18 maanden op houten vaten gerijpt heeft. Het bevat 5,5% alcohol.


In dit ietwat zure bier vind je toetsen terug van vanille, gedroogde kersen en cacao.


Andere bieren in dezelfde oud bruin stijl zijn Rodenbach Vintage en Duchesse de Bourgogne.

Dag 7:

Triple de Hesbaye - brouwerij Leopold 7


Deze tripel komt uit de Hesbaye of in het Nederlands Haspengouw. Deze tripel heeft een alcoholpercentage van 8,5%.


Dit bier wordt gebrouwen met uitsluitend Belgische mouten en wordt twee keer gehopt: een eerste keer in de ketel en een tweede keer via dryhopping. Dankzij deze dryhopping vind je aroma's terug van bloemen en citrus.


Brouwerij Leopold 7 is gevestigd in een kasteelhoeve in het Haspengouwse Marsinne, en gaat volledig ecologisch te werk.

Dag 10:

Tournay Blond - Brasserie de Cazeau


Dit blond bier van 6,7% is de ideale verhouding tussen een licht en volmondig bier met de nodige bitterheid.


Het bier werd ontwikkeld na het consulteren van ervaren en beginnende brouwers. Gebrouwd met enkel gerstemout en vier verschillende hopsoorten, maar zonder toegevoegde suikers is dit een krachtig bier.


Tournay blond won een gouden medaille op de Internationale bierwedstrijd in Lyon (Frankrijk).

Dag 13:

Special De Ryck - Brouwerij De Ryck


Deze “Spécial” Belge uit Herzele is 5,5% sterk. Het recept van het bier stamt uit 1920 en wordt nog altijd met dezelfde ingrediënten gebrouwen.

 

De speciale belge is een bier van hoge gisting en typische smaken zijn een lichte bitterheid, een gebalanceerde moutsmaak en een zacht fruitig aroma.

Dag 16:

Ichtegem's Grand Cru - Brouwerij Strubbe


Dit Vlaams Rood-bruin bier heeft 24 maanden op houten foeders gerijpt. Dit erkend streekproduct heeft een alcoholpercentage van 6,5% en is een stijl-genoot van de Cuvée des Jacobins.


De ingrediënten zijn overjaarse hop uit Poperinge, karamelmout, gerstemout en zuiver water.


Dit bier kan je perfect drinken bij garnalen of kreeft.

Dag 19:

Witkap Tripel - Brouwerij Slaghmuylder


Deze tripel is het minder bekende broertje van de Witkap Stimulo.

Met 7,5% alcohol is hij minder straf dan zijn stijlgenoten.


Door alleen maar hoppebloemen te gebruiken krijgt deze Witkap Tripel een complexe hoppigheid met een diepe, lange afdronk.


Door de New York Times werd deze tripel opgenomen in de top 10 van beste tripels in de wereld.

Dag 22:

Malheur 6 - Brouwerij Malheur


Dit bier is met zijn 6% het lichtste bier van de brouwerij Malheur. Dit blonde bier typeert zich door een héél fijne pareling waardoor het doet denken aan een champagne.


Kenmerkend voor deze Malheur 6 zijn de lichte bitterheid en de fijne nasmaak. Echt een bier dus voor de fijne bierproever.

Dag 2:

PokerFace - brouwerij Het Nest


Dit is een voorbeeld van een echte Belgische bierstijl: witbier of een "witteke" in de volksmond.


Typische smaken zoals koriander en curaçao (= bittere appelsienen) vind je absoluut terug in dit bier.


Bij dit witbier van 5,5% werd gebruik gemaakt van Amerikaanse edelhoppen waardoor deze verschilt van de andere witbieren zoals Blanche de Namur.

Dag 5:

Rochehaut Brune - brouwerij Rochehaut


Dit 5de bier is eentje uit de mooiste regio van de Ardennen. 


Deze Rochehaut Brune van 9% is iets zwaarder dan de gewone dubbele. 


In de neus merken we een lichte rokerigheid op van de gebrande granen. We smaken gekonfijt fruit en notities van koffie en chocolade.


Dag 8:

Troubadour Magma Vina - brouwerij The Musketeers


Dit amberkleurig speciaalbier van 8,5% onderscheidt zich van de andere bieren door het gebruik van wijngist. Het resultaat van deze uitzonderlijke keuze is een gevarieerd smaakprofiel van fruitige aroma's.


De Troubadour Magma Vina heeft een subtiele bitterheid maar in de afdronk blijft vooral de fruitigheid hangen.

Dag 11:

Black des Rocs - Brasserie de l'Abbaye des Rocs


Deze stout van 7,5% is een collaboration brew met de Amerikaanse Barrel of Monks Brewery.


Het is een gelegenheidsbier en is dus alleen in beperkte mate beschikbaar.


Dit bier werd gebrouwen, net zoals alle andere bieren van de brouwerij, met uitsluitend Belgische hop.


Deze Black des Rocs is uitermate geschikt om mee te foodpairen doordat de kruiden die gebruikt werden meerdere combinaties mogelijk maken. Harde kazen, lams- of varkensvlees zijn ideale combo's.

Dag 14:

Chike Mademoiselle - Brasserie En Stoemelings


Dit witbier verschilt duidelijk van een doordeweeks witbier. Met zijn 6,5% ABV is het sterker dan zijn stijlgenoten en door het gebruik van jasmijnbloemen, koriander en curaçao smaakt het nog eens verrukkelijk.


Deze Chike Mademoiselle werd oorspronkelijk gebrouwen voor het Cabaret Mademoiselle op de Korenmarkt in Brussel.

Dag 17:

Delirium Nocturnum - Brouwerij Huyghe


Dit donker bier van 8,5% doet onmiddellijk een belletje rinkelen. Zijn blonde broer is ooit verkozen geweest tot beste bier van de wereld en iedereen kent wel de roze olifant die zo kenmerken is voor de brouwerij.

 

In de neus vind je geuren terug van caramel, mokka, pure chocolade, drop en koriander terug. In de smaak vind je zeker alcohol terug met op het einde bitterheid van de hop en chocolade.

.

Dag 20:

Kweepeer Blond - Brouwerij Broers


Dit licht blond bier van 6% gebruikt kweepeer als aromaat. Door het gebruik van deze unieke fruitsoort doet het een beetje denken aan Engelse winegums.


Dit bier is licht verteerbaar en perfect geschikt als dorstlesser.

Dag 23:

Oesterstout - Scheldebrouwerij


Onder de beige schuimkraag schuilt dit ondeugend bier van 8,5% alchohol. Rijk van geur en vol van smaak, met een zacht ziltig vleugje zeekraal. Deze unieke stout is elke slok weer een volle mond genot.


De Oesterstout is een alleskunner in de keuken die ook de hele avond tijdens een diner geserveerd kan worden. Van aperitief tot digestief. Bij een oester of een chocolaatje.

Dag 3:

XX Bitter - brouwerij De Ranke


DMaak kennis met sinds lange tijd het bitterste bier ter wereld! Ondanks de hoge bitterheid is dit bier mooi gebalanceerd en heeft het een lange nasmaak.


Deze XX Bitter is het bewijs dat smaak niet automatisch verbonden is aan een hoog alcoholpercentage. Met zijn 6% scoort deze net iets hoger dan een pils maar dan met zoveel meer smaak.

Dag 6:

Saison du Meyboom - Brasserie de la Senne


Deze saison van 5,5% brengt ons naar Brussel. Dit bier is een echte dorstlesser en laat ons genieten van de geur van bloemen en citrusvruchten.


In deze saison worden hoppen gebruikt uit het zuiden van Duitsland die zorgen voor aroma's van kumquat, citroen en bergamot. Het bier werd gebrouwen met spelt, tarwe en rogge.


Wist je dat dit bier enkel verkrijgbaar is in augustus, wanneer de meiboom geplant wordt in Brussel?


Dag 9:

Epervier - Brasserie de la Source


Vandaag vind je de eerste IPA terug in de box. Deze IPA met een alchoholpercentage van 7% is daarmee iets hoger in alchohol dan de courante IPA.


Deze Epervier werd met drie verschillende hoppen gedryhopped. De Citra hop (ook wel gebruikt in Duvel Tripel Hop Citra), Barbe Rouge en Simco geven deze IPA notities van hars en exotisch fruit.

Dag 12:

Winterkoninkske - Brouwerij Kerkom


Dit donker bier van hoge gisting heeft een alcoholpercentage van 8,3%.


Het bier werd gebrouwen met zeven moutsoorten en twee Belgische hopsoorten. Door de toevoeging van havermout krijgt dit bier een zachte maar toch kruidige afdronk.


Het perfecte bier dus voor een koude winteravond! Van een timing gesproken!

Dag 15:

Antiek 5 - Brouwerij Deca


Antiek 5 is het kleine broertje van de Antiek 8. Hoewel het een bier is van hoge gisting, heeft het slechts 5% alchoholpercentage.


Het is een smaakvol biertje met een droge, licht bittere afdronk. Het perfecte alternatief dus voor een pils!

Dag 18:

Saison Dupont - Brasserie Dupont


Deze klassieker is typisch voor de provincie Henegouwen. Een alcoholpercentage van 6,5% en de fijne aroma's van hop maken dit bier een echte dorstlesser.


Oorspronkelijk werd de Saison gebrouwen om tijdens de zomer de dorst van de seizoensarbeiders op het veld te lessen. Intussen is deze saison het ganse jaar door verkrijgbaar.


In deze zelfde bierstijl vind je op onze kaart de Amazing Heroes Saison.

Dag 21:

Hoppa Hontas - Brouwerij Maenhout


Hoppa Hontas is een blonde IPA van 6,5% alcoholpercentage met een hoppige, citrus geur.


Zoals de naam al laat vermoeden is de smaak bitter en de nasmaak droog. Er worden verschillende varianten gemaakt van de Hoppa Hontas, telkens met een andere hopsoort. De gebruikte hopsoorten zijn Amarillo en Sorachi Ace.

Dag 24:

Gouden Carolus Christmas - Brouwerij Het Anker


Dit donkere bier van 10,5% is een mooie afsluiter van deze bieradventskalender.


Door het gebruik van 6 verschillende kruiden waaronder steranijs en de rijping krijg je een mooi en evenwichtig bier dat je het warme gevoel geeft dan perfect bij Kerstmis past.


Dit bier is geschikt om te bewaren in de kelder, als je er tenminste kan afblijven...